Lucian Isar, ministrul delegat pentru dezvoltarea mediului de afaceri, promite o linie directă, deschisă permanent, între autorităţile statului şi investitorii care doresc să facă afaceri în România
Capital: Numirea unui ministru pentru dezvoltarea mediului de afaceri presupune un stat cu un rol mai puternic în economie. Este această aserţiune adevărată? Care sunt, în linii mari, ţintele pe care vi le-aţi propus pentru acest mandat?
Lucian Isar: Perioada în care statul construia combinate sau se implica direct în finanţarea campionilor naţionali a trecut. Ce îmi doresc este un rol de facilitator pentru iniţiativele private. Punem la dispoziţia întreprinzătorilor şi investitorilor privaţi unelte care, până acum, au fost doar la dispoziţia statului. Aceste unelte pornesc de la reţeaua noastră de consilieri economici externi, care pot ajuta companiile româneşti cu activitate în străinătate, şi până la faptul că statul poate capacita diferiţi agenţi dintr-o comunitate, de la mediul universitar şi până la autorităţile locale. Suplimentar, pe lângă rezolvarea problemei economice de coordonare, statul poate face şi un transfer de credibilitate şi de bonitate către diferiţii parteneri.
Capital: Care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele României în acest moment, din punctul de vedere al investitorilor?
Lucian Isar: Economia românească încă este o economie în formare, în maturizare, şi acest lucru aduce cu sine o serie de avantaje şi oportunităţi. Costul capitalului, riscul financiar nu sunt atât de scăzute ca într-o economie matură, gen Franţa sau Germania, dar posibilităţile de profit sunt mult mai mari, echivalente cu cele dintr-o economie emergentă. Acesta este marele avantaj al economiei României, de fapt: o ţară cu caracteristici de economie emergentă, dar care se află totuşi în UE şi beneficiază de un cadru legislativ superio