Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi-a sporit opoziţia faţă de propunerea de mutualizare a datoriilor zonei euro, una din soluţiile propuse pentru criza datoriilor suverane. O astfel de poziţie va pune Germania în conflict cu partenerii săi la summitul liderilor Uniunii Europene din această săptămână.
În cadrul unui discurs ţinut ieri la o conferinţă la Berlin, după ce Spania a anunţat că va accepta asistenţa financiară pentru sectorul său bancar, Merkel a respins „eurobonduri, eurobills şi garanţiile pan-europene ale depozitelor bancare şi restul propunerilor de acest tip” ca fiind „greşite din punct de vedere economic şi contraproductive”, considerând că acestea încalcă legea fundamentală a Germaniei, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.
Vezi de ce Merkel acceptă emiterea de obligaţiuni comune pentru landurile Germaniei dar respinge acelaşi lucru în cazul statelor zonei euro
Germania, în centrul atenţiei
„Nu este o previziune îndrăzneaţă să spui că la Bruxelles majoritatea ochilor, de fapt toţi ochii, vor fi din nou aţintiţi pe Germania”, a declarat Merkel. „Eu declar sincer: când mă gândesc la summitul de joi, mă îngrijorez că, iarăşi, în mult prea mare măsură, discuţiile vor fi despre tot soiul de idei de mutualizare a pasivelor şi foarte puţin despre o supraveghere mai atentă şi despre implementarea de măsuri structurale”, a declarat Merkel.
Cancelarul Germaniei se va confrunta cu un bloc din ce în ce mai unit al naţiunilor europene, partenerii săi din Franţa, Italia şi Spania, precum şi investitori ca George Soros, insistă pentru impelemntarea de politici mai ambiţioase pentru a reduce costurile de finanţare în cadrul uniunii monetare. Soros a îndemnat-o pe Merkel, ieri, în cadrul unui editorial apărut în publicaţia financiară „Financial Times”, să fie de acord cu înfiinţarea unui fond care să cumpere obligaţiuni suv