Uniunea Europeană ar putea primi puteri sporite pentru a rescrie bugetele naţionale ale ţărilor din zona euro care încalcă reglementările de deficit şi datorie, aceste propuneri urmând să fie discutate la summitul din această săptămână, conform unei schiţe de raport obţinută de publicaţia financiară „Financial Times”.
Propunerile fac parte dintr-un plan ambiţios de a transforma zona euro într-o uniune fiscală mult mai integrată, oferind instituţiilor de la Bruxelles mai multă putere pentru a putea juca rolul unui minister de Finanţe pentru toate cele 17 ţări membre ale uniunii monetare. Acestea vor fi prezentate la summitul din această săptămână, alături de propunerile pentru o uniune bancară şi o uniune politică.
„Sugestii” obligatorii
Conform propunerilor, Comisia Europeană va prezenta ajustări detaliate pentru orice ţară care îşi va încălca angajamentele. Toate ţările membre UE vor vota asupra acestora, în cazul unui vot afirmativ modificărle urmând să fie introduse în legea bugetului statului în cauză.
Citeşte mai multe despre contextul politic şi financiar în care va avea loc summitul UE
Cu toate că aceste amendamentele la legea bugetului vor fi descrise ca „sugestii”, UE va avea mijloace mult mai puternice de a sancţiona ţările care nu le vor adopta, inclusiv amenzi substanţiale. Aceste propuneri depăşesc planurile prezentate de Comisia Europeană anul trecut, conform cărora instituţia de la Bruxelles avea puterea de a revizui bugetele înainte de adoptarea acestora, fără însă a avea autoritatea de a dicta modificări.
Pe lângă noile puteri pentru Comisia Europeană, raportul include şi o propunere ca guvernele din zona euro să cadă de acord anual, în mod colectiv, asupra nivelului datoriilor lor şi asupra „limitei maxime” a bugetelor naţionale. Dacă o ţară va avea nevoie să se împrumute mai mult, aceasta va tr