Încet, dar sigur, agricultura a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri din România, fiind vânată de bancheri, traderi și alte tipuri de finanțatori. Și loc de creștere mai este!
Băncile, marii traderi internaționali și, mai nou, instituții financiare nebancare independente sau cu sprijinul instituțiilor financiare internaționale, de tipul IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, se întrec în oferte de finanțare a agriculturii.
Care ar fi explicația? Cel puțin două cauze stau la baza interesului crescut al finanțatorilor pentru acest segment: în primul rând, faptul că agricultura se dovedește a fi o afacere din ce în ce mai profitabilă.
„Un fermier care are suficient teren și încasează subvenția de la stat poate ajunge la un profit net de minim 400 de euro la hectar“, spune Sorin Dogaru, director departament agricultură în cadrul Interagro SA.
Cel de-al doilea motiv pentru care băncile caută să finanțeze segmentul agricol este legat de efectele directe ale crizei financiare: instituțiile financiare au plecat din segmentele economice care au căzut.
De la 1.200 la minus 300 de euro la hectar
Chiar dacă politica agrară a României este departe de a fi coerentă, chiar dacă autoritățile române nu au întrebat nicio clipă fermierii dacă sunt sau nu de acord cu viitoarea Politică Agrară Comună (PAC 2014), chiar dacă se lucrează cu motorină la prețuri mai mari ca în SUA și Europa de Vest, iar dobânzile la credite sunt de 14%-15%, fermierii români reușesc să obțină profit. Care este însă randamentul adus de terenul arabil al României în buzunarele fermierilor?
În România există, conform datelor de la Ministerul Agriculturii, 9,5 milioane de hectare de teren arabil, din care cel puțin un milion de hectare zace necultivat. Dintre acestea, după cum spune Adrian Poru