Atelierul de împletituri din papură de la Mahmudia se luptă să supravieţuiască încă de la înfiinţare. Pentru femeile din localitate atelierul reprezintă o oportunitate, pentru cele în vârstă, tot mai puţine, o şansă de a transmite arta împletitului generaţiilor viitoare.
La Mahmudia, Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii este sărbătorit în fiecare zi. Prin muncă. Împletitul de papură este un meşteşug cunoscut de tot mai puţine localnice. Aşa se face că acum cele mai în vârstă le învaţă pe cele mai tinere.
Doamna Mariana, aşa cum o strigă colegele mai tinere, a învăţat deja arta de a împleti papura. Ea e din Mahmudia, o localitate aflată în vestul judeţului Tulcea. O localitate lovită de sărăcie, după cum e descrisă pe pagina de internet a Primăriei. Atelierul de împletituri din papură de la Mahmudia, o speranţă pentru localnici Un reportaj de Andreea Orosz
Şomajul şi slaba calificare a forţei de muncă fac din Mahmudia un loc fără prea multe perspective. Şi asta chiar dacă vorbim despre a doua poartă de intrare în Delta Dunării.
Şi totuşi pentru doamna Mariana e locul în care îşi creşte copiii. Singură. Pentru că e văduvă. Şi mai e locul în care a învăţat cu ceva timp în urmă să împletească papura. De ceva vreme îndrăzneşte chiar să spere că această îndeletnicire îi va şi permite să câştige o pâine.
„Sunt femei în vârstă care ştiu şi avem şi noi ce să învăţăm de la ele...pentru că noi am învăţat, dar nu chiar toate modelele. Şi ar fi bine să pornească, să fie şi o altă sursă de venit în satul ăsta. Pentru că miniera s-a distrus, pescuitul e aşa cum e, la hotel cât poţi să te duci acolo să munceşti...
Şi restul lumii...Noi sperăm totuşi să pornească. M-am zbătut atâţia an, am muncit ca un voluntar pur şi simplu. Şi mi-am spus: trebuie să pornească, trebuie să meargă”.
Înaltă, subţ