Fără Constituție, cu parlamentul dizolvat, cu președinția golită de conținut și cu o serie de prerogative strategice plasate ferm sub controlul Consiliului Suprem al Forțelor Armate, Egiptul rămâne încă prizonierul vechiului regim.
Sfârșitul săptămânii trecute a adus Egiptului o veritabilă premieră. Mohamed Morsi, candidatul islamist al Frăției Musulmane, a devenit primul președinte ales democratic din istoria Egiptului. El a primit 13 milioane de voturi (52%), în timp ce contracandidatul său Ahmed Shafik, reprezentantul prin excelență al vechiului regim (ultimul prim-ministru al lui Hosni Mubarak), a fost votat de 48% (în jur de 12 milioane de voturi). Veștile au fost primite cu imensă bucurie în Piața Tahrir. În primul său discurs prezidențial, Mohamed Morsi a pus accent pe reconciliere, pe ceea ce îi unește pe egipteni, nu pe elementele care îi dezbină. „Unitatea națională este singura cale de a scoate Egiptul din actuala criză. Vom menține toate tratatele naționale și internaționale“, a spus noul președinte. Totodată, el a promis „să protejeze drepturile femeilor și copiilor, deopotrivă creștini sau musulmani“.
Rezultatele oficiale au fost anunțate după ce, cu numai două zile înainte, Frăția Musulmană cooptase forțele nonislamiste pentru a contrabalansa încercările armatei de a-și impune propriul candidat drept câștigător. Morsi i-a asigurat atunci pe revoluţionarii liberali (printre care și activistul Wael Ghonim) că vor fi reprezentați în viitorul guvern și vor avea un cuvânt de spus în redactarea Constituției. Totodată, Morsi le-a promis că premierul va fi o personalitate politică nealiniată Frăției.
Beneficiarii „schimbării“
Și totuși, analizate în contextul ultimelor săptămâni, rezultatele alegerilor prezidențiale din Egipt detaşează în mod paradoxal „vechiul regim“ ca fiind marele c