Lipsa unor proiecte reale in zona crearii de locuri de munca si a unor programe de restructurare si conversie profesionala eficiente se reflecta in indicatorii privind somajul, nivelul populatiei ocupate si a calitatii fortei de munca. Datele furnizate marti dimineata de Institutul National de Statistica confirma nivelul rezervat al optimismului atunci cand se discuta despre piata fortei de munca din Romania. In trimestrul I 2012, ponderea populatiei ocupate in varsta de 15-64 ani in populatia totala in varsta de 15-64 a fost de 58,0%, neschimbata comparativ cu trimestrul corespunzator al anului precedent. Rata somajului a fost de 7,6%, dar trebuie tinut cont de faptul ca la o populatie in scadere accelerata si demografic imbatranita, aceeasi rata a somajului inseamna un numar de someri mai mare. Vezi in text cum sunt distribuiti somerii romani dupa educatie, sectoare de activitate sau structura populatiei ocupate din sectorul privat
In trimestrul I al anului 2012, populatia activa a Romaniei era de 9759 mii persoane, din care 9019 mii persoane erau ocupate si 740 mii persoane erau someri.
Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1368 la mie, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1714 la mie), precum si pentru cele din mediul rural (1427 la mie). Rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 62,9%, iar in cazul tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,9%.
Rata somajului a fost de 7,6%, in scadere fata de trimestrul anterior (7,7%) si neschimbata fata de trimestrul corespunzator din anul precedent. Rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,9%) in randul tinerilor (15-24 ani).
Privita la scara ultimilor patru ani, piata muncii din Romania s-a schimbat semnificativ, cu o viteza mult mai mare decat a