Uniunea Europeana ar putea castiga dreptul de a rescrie bugetele nationale ale tarilor din zona euro care incalca reglementarile in materie de deficit si datorie.
Aceasta tema se va discuta la summitul UE ce va avea loc pe 27 si pe 28 iunie, la Bruxelles, potrivit Financial Times.
Masura face parte dintr-un plan ambitios de a aduce zona euro mai aproape de o uniune fiscala, prin permiterea Comisiei Europene de a actiona ca un ministru de Finante pentru tarile din regiune.
Conform propunerilor, Comisia Europeana va prezenta ajustari detaliate pentru orice tara care isi va incalca angajamentele. Toate tarile membre UE vor vota asupra acestora, iar, dupa ce vor fi aprobate, modificarile vor fi introduse in legea bugetului a acelui stat.
Cu toate ca aceste amendamente la legea bugetului vor fi descrise ca "sugestii", UE va avea mijloace mult mai puternice de a sanctiona tarile care nu le vor adopta, inclusiv amenzi substantiale.
In plus, guvernele din zona euro trebuie sa se inteleaga, de comun acord, asupra nivelului datoriilor lor si asupra "limitei maxime" a bugetelor nationale. Daca o tara va avea nevoie sa se imprumute mai mult, aceasta va trebui sa ceara permisiunea celorlalte tari din zona euro, potrivit publicatiei citate.
Desi nu se va discuta despre introducerea de obligatiuni comune (eurobonduri), se vor faci pasi mici in aceasta directie, prin detinerea in comun, pe termen limitat, a obligatiunilor cu maturitate scurta, realizata prin emiterea de "eurobills".
In plus, se va lua in considerare si propunerea unor economisti germani de a crea un fond de rascumparare, care ar include toate datoriile de peste 60% din produsul intern brut ale tarilor membre.
Si situatia bancilor va fi la ordinea zilei. Comisia Europeana va propune ca guvernele nationale sa permita fondul