Diazepam, ranitidină, piracetam, furosemid, iată doar câteva dintre medicamentele care riscă să nu mai fie compensate pe viitor şi chiar să fie scoase din producţie, dacă Guvernul va menţine în forma actuală controversata taxă clawback, prin care producătorii sunt obligaţi să suporte o parte din costurile medicamentelor.
Lista care cuprinde o sută de medicamente a fost elaborată de compania de studii de piaţă CEGEDIM, la cererea producătorilor. Aceştia spun că deocamdată Guvernul este surd la revendicările lor şi avertizează că pentru bolnavi, consecinţele pot fi extrem de nefaste.
"Consecinţele vor fi economice şi sociale şi încep cu cele sociale: dispariţia probabilă a unor medicamente de pe piaţă, în primul rând prin efectul legii, pentru că Ordonanţa prevede că medicamentele producătorului care nu plăteşte taxa vor fi scoase din lista de compensate. Aşadar, ele rămân pe piaţă, dar nu vor mai fi compensate de sistemul public de asigurări. Următoarea decizie ar putea fi cea a companiei care nu-şi va mai putea permite să păstreze în producţie unele medicamente, dacă marja de profit este negativă", explică la RFI directorul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Laurenţiu Mihai.
El spune că şi companiile vor fi lovite, mai precis, producătorii de medicamente nu vor mai putea suporta costurile implicate de controversata taxă clawback şi vor intra fie în insolvenţă, fie în restructurare, ceea ce va implica închiderea unor linii de producţie sau disponibilizări. Laurenţiu Mihai, intervievat de Lea Berzuc, despre taxa clawback
Diazepam, ranitidină, piracetam, furosemid, iată doar câteva dintre medicamentele care riscă să nu mai fie compensate pe viitor şi chiar să fie scoase din producţie, dacă Guvernul va menţine în forma actuală controversata taxă clawback, prin care producătorii sunt obligaţi să suporte o parte din costurile m