Ieri, de Ziua Mondială a Spirometriei, specialiştii din toată lumea au atras atenţia asupra importanţei testării periodice a capacităţii pulmonare.
Testul prin care se investighează această capacitate este pe cât de important, pe atât de simplu de realizat.
Se face, de preferat, stând pe un scaun
„Spirometria este nedureroasă şi simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor. Durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc", spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Pentru autenticitatea rezultatului, persoana testată trebuie să stea pe un scaun şi să urmeze întocmai instrucţiunile medicului. Acesta îi va explica în ce constă tehnica, iar tehnicianul care îl asistă îi va exemplifica.
Un test de bază în evaluarea funcţiei respiratorii, spirometria este indicată în caz de manifestări ce indică suspiciune de afecţiune respiratorie, pentru evaluarea pre- şi postoperatorie şi pentru monitorizarea periodică a celor bolnavi respirator.
„Spirometria este instrumentul de bază care permite pneumologului să depisteze şi să monitorizeze o multitudine de boli respiratorii. Deşi nu este cunoscută şi nu are reputaţia unei electrocardiograme, este valoroasă atât pentru pacient, cât şi pentru medic. Elementele colectate prin această investigaţie furnizează date de încredere despre stadiul bolii respiratorii", a mai spus prof. Mihălţan în cadrul conferinţei prilejuite de Ziua Mondială a Spirometriei.
"Spirometria este nedureroasă şi simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor."
Prof. dr. Florin Mihălţan preşedintele Societăţii Române de Pneumologie