Mai întâi liderul CSU, Horst Seehofer, apoi fostul şi actualul ministru de finanţe, Wolfgang Schaeuble şi Peer Steinbrueck, au menţionat posibilitatea consultării populaţiei germane în privinţa cedării extensive de competenţe către UE. Atacarea acestui subiect tabu se face în contextul lansării ideii de instituire a unui ministru de finanţe european, care ar urma să aibă un drept de veto asupra bugetelor naţionale, ceea ce ar cere o modificare a Constituţiei germane.
„Nu ştiu când va veni momentul ca cetăţenii să se pronunţe în legătură cu o nouă Constituţie, cu ocazia cedării mai multor competenţe către UE, dar s-ar putea să vină mai devreme decât mă aşteptam”, a declarat ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble pentru Spiegel. În opinia sa, statele membre UE trebuie să cedeze mai multe puteri şi competenţe Bruxelles-ului, fără însă ca statele naţionale să poată bloca acest transfer.
„Un referendum pe aceste teme este o premieră în Germania. Noi nu am lăsat poporul să se pronunţe nici asupra legii fundamentale, nici asupra reunificării şi a renunţării la marcă”, a spus la rândul său fostul ministru de finanţe din partea SPD şi vehiculat ca posibil contracandidat al Angelei Merkel la următoarele alegeri, Peer Steinbrueck.
Iar premierul Landului Bavaria, Horst Seehofer, vrea şi el să dea populaţiei mai multă putere de decizie asupra programelor de ajutor pentru zona euro, mai ales dacă Germania va aloca fonduri noi.
Tradiţia germană
Diferit de alte state europene, în Germania referendumurile sunt prevăzute la nivel naţional doar în cazuri excepţionale. În 21 din cele 27 de state membre UE au existat multe referendumuri legate de teme europene, de aderarea la UE.
În Germania, parlamentarul CSU Peter Gauweiler a vrut să obţină un referendum cu reclamaţia sa împotriva „Tratatului pentru o Constituţie a Europei”,