Şedinţa desfăşurată ieri la Ministerul Muncii pe tema modificărilor care se vor aduce Legii privind negocierile colective de muncă, celei privind conflictele de muncă, celei referitoare la partenerii sociali şi celei legate de Consiliul Economic şi Social nu a fost una a dialogului real, punctual, pe fiecare problemă care ar fi trebuit rezolvată prin consens, ci una predominată de monolog.
Concret, în urma "discuţiilor" (care au fost de fapt monologuri de prezentare), ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că mâine vor fi prezentate toate proiectele celor patru legi premierului Victor Ponta, în vederea elaborării unei Ordonanţe de Urgenţă şi că aceasta va fi "o decizie politică".
"Niciunul dintre cele patru proiecte nu va fi modificat. Am încercat (patronatele - n. red.) să-i convingem că sunt anumite lucruri care mai mult încurcă, decât ajută. Ar fi trebuit să ajungem la un punct de vedere comun sau măcar să ştim că nu putem ajunge la unul. N-a ieşit nimic. Nu s-a discutat niciun punct, au fost doar prezentări. Doar ministrul Muncii a avertizat sindicatele că nu se poate introduce din acest an contractul colectiv de muncă la nivel naţional, pentru că nu s-ar mai respecta acordul cu FMI. Este posibil ca acesta să fie introdus de anul viitor, când se va încheia un nou acord", a declarat, pentru Curierul Naţional, Ştefan Varfalvi, prim-vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR).
Acesta a amintit că printre problemele întâlnite în cele patru proiecte de lege se numără faptul că întreprinderile nu pot face parte din mai multe organizaţii patronale, "ceea ce este anticonstituţional", dar şi noţiunea de consens cuprinsă în Legea CES,"pentru că în societatea actuală nu se poate vorbi despre consens". "O altă problemă pe care am identificat-o în legea CES se referă la reprezentativitate, respectiv minimum 8 persoane din f