Opozanta birmană Aung San Suu Kyi soseşte marţi la Paris, ultima etapă a unui periplu european, care i-a dus paşii mai întâi în Elveţia, apoi la Oslo şi în Regatul Unit. Ce program o aşteaptă pe "doamna de la Rangoon" în capitala Franţei?
"Franţa va aduce un omagiu luptei duse de această femeie excepţională în favoarea drepturilor omului şi va sprijini de o manieră activă procesul de tranziţie democratică din Birmania". Declaraţia Ministerului francez de Externe este cât se poate de clară. Parisul îi derulează covorul roşu lui Aung San Suu Kyi, primită aici conform unui protocol rezervat de obicei şefilor de stat.
În particular, icoana democraţiei birmane va fi primită de François Hollande, la Palatul Elysée, va lua cina cu preşedintele Franţei, dar şi cu premierul Jean-Marc Ayrault. În cursul celor trei zile câte stă la Paris, "doamna de la Rangoon" va fi primită apoi în cele două Camere ale Parlamentului francez şi nu în ultimul rând, la Primăria Parisului, unde primul edil al Capitalei, Bertrand Delanoe o va numi "cetăţean de onoare al Parisului".
Trebuie spus că pentru mulţi birmani, Franţa rămâne patria drepturilor omului, una dintre ţările care s-au mobilizat cel mai mult pentru eliberarea lui Aung San Suu Kyi.
În vârstă de 67 de ani, grav bolnavă, opozanta birmană îşi termină vineri periplul european de 17 zile, primul efectuat pe bătrânul continent în ultimul sfert de secol. Ocazie cu care şi-a putut primi zilele trecute la Oslo Premiul Nobel pentru Pace atribuit în... 1991. Supusă unui domiciliu forţat timp de 15 ani în ultimele două decenii, Aung San Suu Kyi a fost eliberată de-abia în 2010.
Opozanta birmană Aung San Suu Kyi soseşte marţi la Paris, ultima etapă a unui periplu european, care i-a dus paşii mai întâi în Elveţia, apoi la Oslo şi în Regatul Unit. Ce program o aşteaptă pe "doamna de la Rangoon" în capitala Fran