Nici după două tentative de constituire a Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi nu s-a reuşit acest lucru, deşi la majoritatea deţinută de USL, de 22 de consilieri judeţeni din totalul de 34, ar fi trebuit ca voturile din plen să fie o simplă formalitate.
Vineri a eşuat prima încercare de constituire a CJ. Surprinzător, la ora începerii şedinţei erau prezenţi în sală numai 8 consilieri de la PDL, UNPR şi PPDD, nefiind nici unul dintre cei 22 de consilieri de la PSD, PNL şi PC. USL era reprezentată doar de preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa (PSD), care a suspendat şedinţa din lipsă de cvorum. Retragerea consilierilor PNL, PSD şi PC, era motivată de faptul că liderii USL nu se înţeleseseră cu privire la împărţirea celor două funcţii de vicepreşedinte CJ. Acestea fuseseră negociate pentru Cornel Hamza (PSD) şi Tania Bogdan (PNL), dar vizau obţinerea unui mandat de vicepreşedinte şi liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă, fost preşedinte şi vicepreşedinte CJ. Cererea sa era justificată prin faptul că cea mai puternică organizaţie judeţeană a PC primise prea puţine posturi în administraţie. Nici o funcţie la prefectură, aşa cum preciza protocolul USL, şi nici o nominalizare la vreo primărie importantă, PC alegându-se cu doi primari de comune şi un post de viceprimar al Galaţiului.
Negocieri aprinse
S-a vehiculat pe surse o tentativă de constituire a unei majorităţi PC-PPDD, susţinută de UNPR şi PDL, care avea 16 voturi şi mai avea nevoie de două voturi pentru a decide vicepreşedinţii CJ. Aşa s-a găsit explicaţia că temându-se că şi unii dintre consilierii PNL-PSD ar putea să fi fost „cumpăraţi" de adversari, preşedintele PNL Galaţi şi ministru al Administraţiei, Victor Dobre, şi preşedintele PSD Galaţi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, au hotărât retragerea consilierilor PSD şi PNL, cerându-i acest lucru şi lui Durbacă. Cei trei, Dobre, Nica şi Dur