Turcia a cerut marţi, 26 iunie, la Bruxelles, protecţia NATO, dar nu şi o ripostă militară împotriva Siriei. Ambasadorii NATO condamnă "în cei mai duri termeni" distrugerea unui avion F4 turc de către Siria, pe 22 iunie. Ei spun că se află alături de Turcia, într-un "spirit de solidaritate".
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a explicat în urma reuniunii de la Bruxelles că aliaţii califică gestul Siriei drept inacceptabil. Acelaşi termen fusese deja folosit de Turcia.
Distrugerea avionul turc este condamnată de NATO în "termenii cei mai duri", a spus Rasmussen, dar articolul 5 al Alianţei nu a fost invocat. Invocarea articolului 5 ar fi permis membrilor NATO o ripostă la o agresiune împotriva unuia dintre membrii săi. Turcia, care a cerut însă doar protecţia Alianţei prin invocarea articolului 4, a căutat aici o consultare cu aliaţii şi o condamnare fermă a Siriei.
Comunicatul final al reuniunii ambasadorilor NATO arată că incidentul din 22 iunie este o altă dovadă a faptului că autorităţile siriene nu respectă "normele internaţionale, pacea, securitatea şi viaţa umană".
Damascul a dat deja explicaţii, spunând că avionul F4 a fost doborât întrucât el s-a făcut vinovat de o "violare manifestă a suveranităţii". Turcia a respins acest argument, spunând că aparatul de luptă, plecat într-o simplă misiune de recunoaştere se afla în spaţiul aerian internaţional.
Aliaţii spun că vor continua să urmărească îndeaproape evenimentele de la graniţa sud-estică a NATO, a se înţelege la graniţele Turciei, care se simte acum ameninţată de Siria. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre reuniunea NATO pe tema Siriei
Turcia a cerut marţi, 26 iunie, la Bruxelles, protecţia NATO, dar nu şi o ripostă militară împotriva Siriei. Ambasadorii NATO condamnă "în cei mai duri termeni"