Economia mondială a intrat într-un cerc vicios în care eforturile guvernelor, ale afacerilor, ale sectorului fianciar şi ale oamenilor de rând de a scăpa de datorii înrăutăţesc perspectivele celuilalt, a avertizat Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), cea mai veche instituţie financiară la nivel mondial care asigură colaborarea între băncile centrale ale lumii.
La cinci ani după ce criza financiară a înghiţit economia globală, lumea nu pare mai aproape de a găsi un model economic sustenabil, iar structurile de reglementare trebuie să abordeze problemele băncilor forţându-le să-şi accepte pierderile, să elimine aceste pierderi din bilanţ şi să consolideze capitalurile pentru a finanţa o creştere economică sustenabilă, se arată într-un raport al BRI citat de Financial Times.
"Revitalizarea băncilor şi moderarea industriei financiare vor pune capăt interacţiunii distructive cu celelalte sectoare şi vor permite următorii paşi, respectiv consolidarea fiscală şi reducerea gradului de îndatorare în sectorul privat nonfinanciar. Numai atunci vom putea reveni la o cale de creştere echilibrată", a declarat economistul-şef al BRI Stephen Cecchetti la lansarea raportului anual al BRI pe 2012.
Potrivit documentului, bugetele majorităţii economiilor avansate, excluzând plăţile dobânzilor, "ar avea nevoie de 20 de ani consecutiv cu creştere economică de peste 2% din Produsul Intern Brut - începând de acum - pentru a aduce raportul datorie/PIB la nivelul înregistrat înainte de criză".
Politica monetară a fost până în prezent instrumentul principal împotriva crizei, însă această abordare creează riscul ca economiile să devină dependente de dobânzi extrem de scăzute.
"Posibilităţile de acţiune ale băncilor centrale au limite foarte clare. Ele nu pot repara bilanţurile. Ele nu pot spori pr