Subiectul de la romana are un exercitiu de 60 de sutimi cel putin discutabil, respectiv II, A,3. Trebuia facuta analiza tipului propozitiei "Ceea ce mă jenează" din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Baremul spune ca este subiectiva, dar opina profesorilor este impartita, multi dintre acestia sustin ca este predicativa.
Sa facem o scurta analiza ca sa vedem cine are dreptate, dar pe fraza echivalenta din titlu, ca sa fie mai interesanta, mai atractiva pentru cei care au propus subiectele. O fi chiar asa interpretabila exprimarea sau este aici ceva care ne scapa?
Simplu, as putea spune "Jenanta este calitatea evaluarii", propozitie echivalenta, cuvantul "jenanta" tine locul numelui predicativ, iar propozitia ar fi atunci predicativa. Sau mai apropiat de intelesul autorilor baremului: "Calitatea evaluarii este ceea ce ma jeneaza.", ceea ce duce la "Calitatea evaluarii este jenanta". Schimbarea ordinii termenilor, subiect si predicat, in fraza este un procedeu artistic utilizat destul de des.
De cealalta parte, cei care sustin ca este subiectiva inlocuiesc "ceea ce ma jeneaza" cu jena, problema. Propozitia ar fi atunci: "Jena (problema) este calitatea evaluarii". Dar la fel de bine merge si "Calitatea evaluarii este problema". Iar in aceasta propozitie este evidenta iarasi functia de subiect pentru "calitatea" si de nume predicativ pentru "problema", doar despre calitate este vorba, nu?
Sa mai luam un exemplu: "Problema este frumusetea fetei". Intorcand termenii obtinem: Frumusetea fetei este problema. Care e subiectul, care este numele predicativ? Cine? - frumusetea , ce calitate are? - este o problema. Altfel avem: care este, ce poate fi, cine este o problema? - frumusetea. Mult mai fireasca este interpretarea care considera subiectul frumusetea si numele predicativ, ceea ce este ea