Deficitul bugetului general consolidat a urcat la finele lunii mai la 1,2% din PIB, de la 0,8%, cât fusese în primele patru luni (ceea ce indică o creştere cu 50% în termeni relativi). Evoluţia nu pare compatibilă cu ţinta oficială, care prevede scăderea deficitului de la 4,2%, cât a fost în 2011, la 2,2% în acest an, în termeni cash, scriu analiştii ING în raportul zilnic.
La finele celor şase luni deficitul ar putea ajunge la un nivel de 2% din PIB mult peste ţinta de 1,1%, convenită cu FMI.
Dacă aceste ţinte cantitative vor fi ratate, atunci pieţele ne-ar putea penaliza, întrucât ar fi prima oară când ratăm acest obiectiv, în ultimii trei ani de când avem acord cu FMI.
Reforma privind taxele pe venit planificată pentru anul 2012 ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului şi, potrivit calculelor noastre, introducerea unui impozit progresiv va diminua şi mai mult veniturile bugetare, ceea ce ar face necesară o revizuire şi mai amplă a ţintei de deficit, mai scriu analiştii bancari.
Țintă revizuită cu FMI
Instituţiile financiare internaţionale şi autorităţile române au convenit lunile trecute o relaxare a ţintei de deficit bugetar pe cash, de la 1,9%, cât fusese anunțată inițial de guvern, la 2,2% din PIB.
Ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a spus recent că rectificarea bugetară va avea loc la sfârşitul lunii iulie şi că Guvernul Ponta îşi va respecta toate obligaţiile asumate până în prezent.
"Situaţia execuţiei bugetare este bună. În semestrul doi avem în vedere programarea cheltuielilor în raport cu evoluţia veniturilor bugetare pentru a respecta criteriile convenite cu instituţiile financiare internaţionale. Vom avea şi o rectificare bugetară la sfârşitul lunii iulie, aşa cum prevedere Legea responsabilităţii fiscale. În acea perioadă va începe şi misiunea de revizie a acordurilor înc