Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au impreuna aproape 12.800 de spitale publice si private, potrivit datelor centralizate de Wall-Street.ro. Dintre acestea, cele mai multe se afla in Franta si Germania, tari care cumuleaza mai bine de o treime din totalul la nivel UE.
In 2010, Romania avea 428 de spitale de stat si alte 25 private. De atunci si pana acum, 67 de spitale publice au fost desfiintate, ca mai apoi unele dintre ele sa fie redeschise, in vreme ce o mana de companii private au inaugurat inca 10 spitale private. In prezent, nu se stie cu exactitate cate spitale sunt in Romania. „Statisticile pentru 2011 sunt inca in lucru” - acesta este raspunsul pe care l-am primit de la Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica.
Luand ca reper ultimele informatii oficiale si anume ca in Romania existau 453 de spitale, ne-am intrebat daca numarul este unul mic sau mare raportat la celelalte state UE.
O statistica privind numarul de spitale publice si private din fiecare stat UE arata cat de „generoasa” si diversificata (ca mod de finantare) este oferta in servicii medicale pentru pacientii din UE.
Cum statisticile la nivelul UE nu ofera informatii si despre numarul de spitale publice si private din fiecare stat membru, Wall-Street.ro s-a adresat ministerelor de sanatate si institutelor de statistica nationale pentru a afla aceste cifre. In unele cazuri, datele au fost extrase din rapoarte si studii oficiale.
Rezultatele obtinute arata ca in tarile vestice ale UE, tendinta este ca numarul spitalelor private sa il depaseasca pe cel al spitalelor de stat. De exemplu, in 2009, Franta existau 966 de spitale publice, 1.051 private si alte 734 nonprofit. O situatie similara intalnim si in Germania, unde anul trecut erau 630 de spitale publice, 679 private, precum si 755 spitale nonprofit.
Numarul de spit