În mediul urban se efectuează zilnic aproximativ 10,8 miliarde de călătorii cu mijloacele de transport. Conform ultimelor studii, urbanizarea este una dintre cele mai mari provocări ale transportului din secolul 21. Şi, conform specialiştilor, transportul de marfă şi de pasageri trebuie regândit şi integrat în reţele care să permită deplasări şi legături cât mai rapide între destinaţii
În fiecare an, la Leipzig, International Transport Forum organizează o serie de dezbateri pe tema transporturilor, reunind reprezentanţi şi specialişti din mai multe ţări. Evenimentul se adresează unor probleme globale şi are în vedere dezvoltarea unor strategii pe termen lung. Ediţia din acest an s-a desfăşurat sub egida "Transportul continuu: făcând conexiuni" - cum s-ar putea realiza transportul de persoane şi de marfă pe distanţe mari, cu un număr minim de întreruperi.
Forumul a avut aproximativ 1.000 de participanţi din toată lumea, printre care secretari de stat, directori de companii, miniştri ai transporturilor, jurnalişti şi profesori la facultăţi care dezvoltă tehnologii în domeniul mobilităţii. Summitul a fost deschis oficial de către Takeshi Maeda, ministrul japonez al Transporturilor şi Turismului, şi Peter Ramsauer, ministrul german al Transporturilor şi Dezvoltării Urbane.
Clienţii îşi doresc un transport neîntrerupt, existenţa unor standarde internaţionale şi o reţea globală mai bine conectată. Plecând de la aceste considerente şi de la multitudinea de probleme întâlnite în transportul urban, invitaţii au urmărit să evidenţieze soluţiile care s-ar putea implementa în viitorul apropiat, pentru a ajuta fluidizarea traficului global. Sesiunile de discuţii s-au ţinut pe parcursul celor trei zile, fiecare având o tematică proprie şi o serie de invitaţi speciali.
International Transport Forum este o organizaţie interguvernamentală, având ca