România se îndepărtează în loc să se apropie de ţintele asumate de Uniunea Europeană în proiectul "Europa 2020" care urmăreşte dezvoltarea economică şi socială sustenabilă. Astfel, unul din parametri - rata de ocupare a populaţiei apte de muncă a scăzut de la 64% în 2007 la 62% în 2011, faţă de o ţintă de 70% pentru 2020.
Prin aderarea la Uniunea Europeană România şi-a propus să atingă anumite ţinte în ceea ce priveşte reducerea numărului de persoane aflate în pragul sărăciei şi a ratei de abandon şcolar, creşterea ratei de ocupare a populaţiei şi a numărului de absolvenţi de studii universitare până în 2020.
"Deşi ţintele României sunt mai mici decât cele propuse de Uniunea Europeană, acestea sunt foarte greu de realizat tocmai din cauza interesului scăzut pe care ţara noastră îl manifestă în găsirea unor soluţii pentru domeniul economic şi social. Trebuie să lăsăm de o parte subiectele superficiale şi să ne concentrăm pe problemele reale ale României", a declarat ministrul muncii Mariana Câmpeanu în cadrul conferinţei organizate ieri de Blocul Naţional Sindical (BNS).
Până la finalul termenului impus de UE, creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă de către populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani din România ar trebui să fie de 70% din numărul total al persoanelor apte de muncă de pe plan local, cu 5% mai mică decât cea dimensionată la nivelul întregii Europe.
Evoluţia în perioada de criză arată că România nu numai că s-a îndepărtat de nivelul propus, ci înregistrează chiar o scădere faţă de rata de ocupare a populaţiei din anul 2007. În urmă cu cinci ani ponderea acesteia era de 64%, în timp ce în 2011 ea ajunsese la 62%, potrivit studiului realizat de "Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă", un proiect pe bani europeni.
Având în vedere faptul că noile date ale recensământului arată