Aplicarea mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase a fost bâlbâită vreme de şase zile de autorităţi.
Telenovela încarcerării lui Adrian Năstase a luat sfârşit aseară după ce, timp de câteva ore, toată lumea a aşteptat o ultimă semnătură, cea a cardiologului Şerban Brădişteanu. Poliţia a putut să-l ridice pe fostul premier şi să-l bage după gratii după cinci zile de bâlbe instituţionale.
„Adevărul" vă prezintă cum ar fi trebuit să se deruleze executarea mandatului de arestare a lui Adrian Năstase în toate variantele posibile. Povestea a început din momentul în care judecătorul delegat al instanţei de executare a emis mandatul de executare, imediat după pronunţarea sentinţei definitive şi irevocabile. Potrivit legii, mandatul s-a trimis „organului de poliţie", cel care pune în executare mandatul, adică îl duce la închisoare pe condamnat. De asemenea, era anunţat penitenciarul unde urma să-şi execute pedeapsa, pentru a pregăti preluarea şi cazarea infractorului.
Organul de poliţie s-a prezentat la domiciliul condamnatului Adrian Năstase, unde se ştia că se află. Odată găsită persoana, spune legea, este identificată de poliţişti şi i se prezintă mandatul. Din acel moment, este sub arest, în custodia poliţiei, iar poliţiştii nu au voie să-l părăsească nicio clipă, printre altele, ei fiind obligaţi să-l împiedice să se sinucidă. Toate procedurile de mai sus au decurs perfect, acesta fiind momentul în care lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată.
Varianta 1: Năstase nu încerca să se sinucidă
În varianta ideală, dacă toate procedurile din regulamentul Poliţiei referitor la acest subiect ar fi fost respectate la milimetru şi Adrian Năstase nu încerca să se sinucidă, fostul premier ajungea la Penitenciarul Rahova imediat, era predat cu proces-verbal, şi începea executarea condamnării.
Varianta 2: Rana