Senatul României a respins, la 21 iunie, cu o largă majoritate, propunerea legislativă privind interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică, marcând astfel o schimbare radicală a Partidului Social Democrat (PSD) al premierului Victor Ponta, care a introdus proiectul de lege în luna martie, informează luni site-ul EurActiv.
Gazele de şist sunt un combustibil fosil „neconvenţional”, care se găseşte în fisuri şi fracturi naturale subterane. Până recent, nu a existat nicio metodă de transport în siguranţă al lor la suprafaţă. Cu toate acestea, prin pomparea de apă, nisip şi substanţe chimice în formaţiuni de rocă, la presiune înaltă, printr-o tehnică cunoscută sub numele de fracturare hidraulică sau „fracking”, companiile energetice cred că au găsit o parte din răspunsul la problemele de securitate energetică ale Europei.
Metoda rămâne intens controversată, din cauza posibilelor riscuri legate de mediu, printre care o poluare a apelor subterane şi emisii mai mari de gaze cu efect de seră comparativ cu gazele tradiţionale. Pentru susţinătorii exploatării, gazele de şist reprezintă o sursă până acum neexploatată şi binevenită de energie alternativă la combustibilii fosili tradiţionali. În prezent, continentul depinde de gazul importat din Rusia, iar disputele dintre Moscova şi Ucraina au dus la întreruperi ale livrărilor în perioade de iarnă, în ultimii ani.
În SUA, gazele de şist reprezintă deja 16% din producţia de gaze naturale, iar unii analişti prezic că procentul ar putea creşte la 50% în termen de 20 de ani. Votul Senatului român din 21 iunie - 53 de voturi pentru respingerea propunerii privind interzicerea exploatării gazelor de şist, 11 voturi pentru şi 9 abţineri - a survenit la şapte săptămâni după ce guvernul Ponta a preluat mandatul. Partidul premierului român a propus legislaţia atunci când se af