Informaţiile oficiale şi neoficiale despre modul în care s-a derulat tentativa de sinucidere şi despre amploarea dată stării de sănătate a lui Năstase sunt contradictorii.
Încă din ziua pronunţării sentinţei definitive, miercuri, 20 iunie, cazul Năstase a lăsat loc unor numeroase speculaţii. Înainte de tentativa de suicid, întrebarea principală era dacă Năstase se va prezenta singur la Penitenciarul Rahova sau va fi dus de poliţişti. Nu a fost nici una, nici alta. Pe Năstase l-au condus medicii la Spitalul Floreasca. De atunci, alte întrebări: a fost tentativă de suicid sau înscenare? Rana este una gravă sau superficială? Medicii sunt complici cu familia Năstase pentru a amâna întemniţarea sau au procedat după manual?
Cum a încolţit ideea sinuciderii
La scurt timp după ce instanţa a pronunţat sentinţa în dosarul „Trofeul Calităţii", ministrul de Interne, Ioan Rus, l-a sunat pe Adrian Năstase pentru a stabili cum preferă să ajungă în arestul poliţiei. Replica lui Năstase l-a pus pe gânduri pe Ioan Rus: „Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu nu voi părăsi domiciliul meu, e în puterea mea să decid asta. Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut".
Ministrul de Interne a dat dispoziţie ca la domiciliul fostului premier să meargă un echipaj cu doi poliţişti în civil. În acelaşi timp, a trimis acolo şi o ambulanţă, în cazul în care Năstase ar fi făcut vreun gest necugetat.
Tot atunci, Năstase şi-a sunat şi avocatul. „M-a sunat şi m-a întrebat dacă există şi alte posibilităţi legale de a amâna sau de a întrerupe executarea pedepsei. I-am spus că există, dar că legea nu prevede o suspendare a executării. Dânsul trebuie să meargă la locul de deţinere şi trebuie să respecte dispoziţiile legii, a instanţei. Nu avea ce să facă. Puteam să începem nişte proceduri, dar în condiţiile în care începea executarea