România s-a calificat după o pauză de 16 ani la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce a învins în meciul decisiv de la turneul preolimpic pe Brazilia, scor 19-8. Aceasta va fi a noua participare a României la Jocurile Olimpice, cea mai bună performanţă pentru ţara noastră fiind un loc patru ocupat în 1976, la Montreal.
Echipa României a mai obţinut două locuri cinci, la Roma 1960 şi la Tokyo 1964, şi un loc opt la Munchen 1972. La prima participare, la Helsinki, în 1952, România a fost eliminată din prima fază, iar patru ani mai târziu a obţinut locul 9, la Melbourne. Pe acelaşi loc s-a clasat şi la JO de la Moscova, din 1980, în timp ce la Atlanta, în 1996, s-a clasat pe locul 11, reuşind să învingă doar Ucraina, în grupa de clasament pentru locurile 9-12.
Rezultatele pozitive obţinute de poloiştii români în competiţiile internaţionale se datorează doar talentului şi efortului făcut de sportivi şi antrenori. Într-o ţară care face parte din Uniunea Europeană, infrastructura este la pământ, bazinele olimpice funcţionale de polo din România putând fi numărate pe degetele unei singure mâini.
Chiar şi aşa, în 1976, România făcea valuri în bazinul de înot. În primul meci din grupa B preliminară, naţionala noastră a remizat, scor 5-5, cu URSS, campioană olimpică en-titre şi medaliată la ultimele cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. România a câştigat apoi meciul cu Mexic la o diferenţă de cinci goluri şi a pierdut cu Olanda la limită. Şi URSS pierduse cu Olanda la un singur gol diferenţă, însă şansa incredibilă a României a fost că sovieticii nu au reuşit să învingă Mexic decât la trei goluri diferenţă. Astfel, alături de Olanda, România a fost cea care s-a calificat în grupa finală a Jocurilor Olimpice, trimiţând URSS în grupa de clasament pentru locurile 7-12.
După trei egaluri consecutive, cu Iugoslavia, Olanda şi Italia, p