Comisia Europeană va examina fiecare amendament care va fi votat la trecerea bugetului francez prin Parlament. Dezbaterile parlamentare din toamnă asupra legii finanţelor pe 2013, un exerciţiu extrem de periculos, pentru că trebuie să cuprindă şi angajamente de reducere a deficitului, dar şi promisiuni de campanie, se va face probabil sub supravegherea strictă a Bruxelles-ului.
În jocul pe care îl fac Franţa şi Germania de mai multe săptămâni, în care Berlinul cere mai multă ortodoxie bugetară, în timp ce Parisul insistă pe creştere şi solidaritate, Franţa se vede nevoită să facă nişte concesii. Una dintre ele poate părea tehnică la o primă vedere, dar ar putea schimba tot în materie de suveranitate bugetară a statelor: Comisia Europeană a pregătit un proiect de directivă, care îi va da puteri importante asupra deciziilor economice luate de fiecare stat membru. "Ar trebui să fie adoptat chiar din toamnă", potrivit unei surse europene. Nu mai lipseştre decât unda verde a principalelor capitale, printre care şi Parisul. Dacă e adoptat, acest regulament va fi un pas înainte către federalism. Un subiect care dezbină stânga.
Controlul bugetelor naţionale, o idee adoptată la sfârşitul lui 2011, pentru a consolida guvernanţa economică în Europa, va fi şi mai strict. Vor exista măsuri de supraveghere, pentru ca toate ţările, mai puţin cele aflate deja sub termenii vreunui împrumut, să îşi scadă deficitul public până la 3% din PIB, anul viitor.
Pe viitor, fiecare stat din Eurozonă va trebui să consulte Comisia Europeană şi alte ţări, înainte de a lua decizii economice sau bugetare, care ar putea avea consecinţe asupra vecinilor săi. O garanţie că acestea din urmă nu plătesc pentru alegeri politice proaste ale celor dintâi.
Concret, asta se va traduce printr-o intervenţie reală a Bruxelles-ului în elaborarea legilor finanţelor ţărilor membre. După