O parte din cele mai mari bănci globale sunt ţinute de autorităţile de reglementare americane să-şi facă planuri de rezervă pentru o eventuală lichidare, astfel încât, în caz de maximă urgenţă, un astfel demers, să se poată derula în modul cel mai rapid şi mai curat. Oficialii americani spun că este vorba doar de planuri de ultimă instanţă, şi că „testamentele” acestora nu vor fi neapărat şi puse în practică.
Nouă dintre principalele instituţii financiare trebuie să-şi prezinte „testamentele” în faţa FDIC şi a Rezervei Federale a Statelor Unite înainte de 1 iulie. Printre băncile incluse în acest prim grup se numără principalele bănci americane, dar şi Deutsche Bank AG, Barclays PLC, Credit Suisee şi UBS AG.
Băncile mai mici au un răgaz mai lung pentru a-şi elabora planurile de lichidare, toate trebuind, însă, să fie prezentate până la sfârşitul lui 2013.
Acest proces „nu este un leac universal”
Thomas Hoenig, vicepreşedintele Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC, organizaţie de stat care operează în regim de agenţie independentă garantând siguranţa depozitelor bancare până la 250.000 de dolari pe deponent per bancă) crede că noul proces de reglementare nu va reuşi să pună capăt problemei ridicate acum de instituţiile „mult prea mari pentru a fi lăsate să cadă”.
Vezi cum ignoră băncile noile reglementări cu privire la bonusuri
Potrivit acestuia, noile reglementări nu au capacitatea de a elimina percepţia marilor jucători care s-au bazat adesea pe faptul că guvernul va interveni oricum pentru susţinerea firmelor financiare cu probleme în loc să rişte consecinţele falimentului acestora pentru întregul sistem bancar, anunţă publicaţia financiară „Wall Street Journal”.
„Aş dori să avem rezultate bune, dar acest proces nu va fi un leac universal”,a declarat Hoenig în cadrul unui interviu acordat r