Europenii pregătesc cu febrilitate summit-ul de joi şi vineri pe fondul unei crize economice şi bugetare care se agravează. Miercuri seară este aşteptat la Paris cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, pentru consultări cu preşedintele francez François Hollande.
Europa ar trebui să găsească răspunsuri mai ambiţioase în contextul actual, iată care este opinia generală în acest moment. Mai rămîne ca Parisul şi Berlinul să găsească o platformă comună de înţelegere şi să-şi reia rolul de “locomotive” ale construcţiei europene.
Din aceste motive, în orice caz, Angela Merkel şi François Hollande au decis să se vadă cu o zi înaintea Consiliului European de la Bruxelles. Pentru a încerca deci să-şi apropie poziţiile şi viziunile. Ieri s-au întîlnit la Paris şi miniştrii de finanţe reprezentînd principalele economii ale zonei euro, altfel spus Germania, Franţa, Italia şi Spania, tot în căutarea unei platforme comune de natură să salveze moneda unică şi chiar Uniunea Europeană.
Din toate declaraţiile şi dezbaterile care prefaţează acest summit se disprind în prezent cîteva concluzii, aş spune de bun simţ. Iată-le, în logica lor implacabilă.
Uniunea economică şi monetară nu mai poate continua să funcţioneze ca pînă acum. Moneda unică europeană şi-a demonstrat limitele în condiţii de criză şi de absenţă a unei veritabile integrări politice europene.
O singură cale se deschide la orizont de natură să salveze moneda unică: federalizarea. Este calea pentru care pledează de altfel Germania şi care provoacă reacţii de alergie în Franţa. Un spaţiu care are o monedă unică are nevoie de un centru de decizie economică şi politică unic.
Tot mai multă lume începe să se acomodeze sau să accepte acest adevăr. Inainte de a veni la Paris, doamna Merkel, căreia i se mai spune acum şi “cancelara de fier”, a pronunţat această memorabilă frază: “cît