In timp ce liderii din zona euro dezbat problema austeritatii contra crestere economica, semnalele din Romania par sa demonstreze ca tratamentul traditional functioneaza, noteaza publicatia Financial Times.
Fondul Monetar International (FMI) a laudat Guvernul de la Bucuresti pentru aplicarea reformelor, insa, in timp ce a apreciat progresul facut de tara noastra, a avertizat ca exista riscuri substantiale de scadere si ca vor urma alte taieri.
Noul Executiv, instalat dupa prabusirea predecesorului sau, la sfarsitul lui aprilie, trebuie sa echilibreze angajamentele internationale cu presiunile politice din anul electoral, lucru dificil de realizat.
FMI a incheiat al cincilea acord de tip stand-by cu Romania pe 22 iunie, considerand ca a respectat in mare parte termenii acordului. Astfel, tara noastra va primi o noua transa de finantare, in valoare de 519,4 milioane de euro, care va fi folosit ca masura de precautie, se arata intr-o postare pe blogul publicatiei Financial Times.
Economia romaneasca, care a inregistrat cresteri continue timp de mai multi ani, a fost lovita de criza financiara globala din 2008, cand toate masurile de relaxare bugetara au provocat, odata cu venirea recesiunii, o cadere serioasa a economiei romanesti.
Sub indrumarea FMI, Romania a adoptat masuri de austeritate, inclusiv concedieri si o reducere cu 25% a salariilor in sectorul public, precum si majorarea TVA.
Aceste reforme nu au fost bine primite de catre populatie si au contribuit la alimentarea protestelor de strada de la inceputul acestui an, care au condus la caderea guvernului condus de Emil Boc, in aprilie. Fostul Executiv a fost inlocuit de coalitia social-liberala USL, condusa de premierul Victor Ponta.
In ciuda situatiei politice dificile, FMI a spus ca "performantele economice ale Romaniei in cadr