Arena pe care joacă Şahtior a costat 300 de milioane de euro. Cea bucureşteană s-a construit cu 234 de milioane. Diferenţa este exact aceea dintre grija faţă de fondurile private şi dispreţul faţă de banii publici.
În miezul zilei, aleile din jurul lui Donbass Arena sînt pline de parcă am fi în Cişmigiu cînd răsare primăvara. Tineri îndrăgostiţi, bunici care leagănă cărucioarele nepoţilor, familii pe terasa barurilor din apropiere ori care-şi fac poze cu mingea de granit de la intrarea principală şi care cîntăreşte, cu tot cu postament, 40,5 tone! Pasarela care traversează lacul ce înconjoară stadionul e plină de oameni care dau de mîncare la raţe.
Comparaţie în gînd
Într-un ghid oficial editat de UEFA pentru fanii prezenţi la Euro 2012, în dreptul Donbass Arena figurează anul inaugurării, 2009, capacitatea, 51.504 locuri, şi costul total, 300 de milioane de euro.
Gîndul îţi zboară la cele 240 de milioane de euro "înghiţite" de Arena Naţională şi ai senzaţia că între cele două diferenţa e mult mai mare. La cum arată stadionul construit de Rinat Ahmetov, la ce confort îţi asigură şi ce facilităţi are, dacă ar fi fost ridicat la Bucureşti ar fi costat probabil un miliard!
Cum a rezistat la potop
În seara meciului Ucraina-Franţa din grupe, cînd s-a revărsat un potop demn de sfîrşitul lumii, publicul şi jurnaliştii s-au adăpostit ori pe culoarele stadionului, ori în partea de sus a tribunelor, acolo unde copertina din oţel te ferea de şuvoaiele căzute din cer. A plouat atunci atît de tare încît de la masa presei, situată la tribuna I, nu se mai vedea tribuna a II-a. O perdea de apă cădea pe teren, parcă ploua cu lapte!
Şi totuşi, după o oră de la întreruperea sa, meciul a fost reluat: terenul arăta de parcă fusese zvîntat după o banală ploaie de vară. Îţi trebuie multă imaginaţie să-ţi închipui ce s-ar fi întîmplat dacă la meciul