Ministerul Muncii propune înăsprirea drastică a amenzilor în cazul discriminării pe bază de sex, de la un maxim de 15.000 lei cât sunt în prezent până la 100.000 lei, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind egalitatea de șanse și tratament între bărbați și femei.
Potrivit proiectului de lege, amenzile contravenționale pentru tratamentul discriminatoriu se vor încadra între 3.000 și 100.000 lei, față de vechea grilă de la 1.500 la 15.000 lei.
Prin discriminare bazată pe criteriul de sex se înțelege "discriminarea directă şi discriminarea indirectă, hărţuirea şi hărţuirea sexuală a unei persoane de către o altă persoană la locul de muncă sau în alt loc în care aceasta îşi desfăşoară activitatea precum şi orice tratament mai puţin favorabil cauzat de respingerea unor astfel de comportamente de către persoana respectivă sau de supunerea sa la acestea".
Hărțuirea sexuală este definită ca "situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor".
Proiectul de act normativ interzice și amendează orice formă de discriminare bazată pe criteriul de sex, precum și orice ordin, dispoziţie sau instigare de a discrimina o persoană pe criteriul de sex - în sectorul public şi privat, în domeniul muncii, educaţiei, sănătăţii, culturii şi informării, politicii, participării la decizie, precum și în sfera activităților independente.
- De asemenea, respingerea unui comportament de hărţuire şi hărţuire sexuală de către o persoană sau supunerea unei persoane la un astfel de comportament nu poate fi folosită drept justificare pentru o decizie care să afecteze acea persoană;
- Interzicerea discriminării se aplică atât la încadrarea în mun