Evelina Moraru, medic pediatru, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria" Iasi .Cere sfatul doctorului!
Inainte de a ne grabi la farmacie, ideal ar fi sa cerem mai intai sfatul medicului de familie. Acesta cunoaste cel mai bine istoricul medical al membrilor familiei si, prin urmare, cum ar putea reactiona acestia la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite si modalitatile de administrare. Cele mai frecvente afectiuni care ne strica concediul sunt racelile si starile febrile. Potrivit unui studiu efectuat recent de ARPIM, simptomele sau afectiunile cel mai des tratate fara recomandarea medicului sunt tusea - 57%, febra - 53% si nasul infundat - 51%. "Interventia corecta in aceste cazuri este esentiala, fiindca erorile pot determina agravarea sau chiar accidente nedorite", a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct la Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Ce trebuie sa contina trusa
Intr-o trusa de medicamente pentru concediu, parintii ar trebui sa includa antitermice (utile in cazuri de febra), antihistaminice (pentru episoadele de alergie sau de urticarie) si antivomitive (pentru ca alimentatia inadecvata si raul de masina pot provoca celui mic stari de greata sau ameteli).
Reguli de administrare
Unele clase de medicamente sunt indicate in functie de varsta si greutate: de exemplu, antihistaminicele sunt indicate doar dupa doi ani, singurul recomandat la varsta mica este Desloratadina (Aerius). Aspirina nu se administreaza ca antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice. Din acest motiv, chiar si administrarea acestor banale medicamente trebuie facuta doar la recomandarea medicului. "De asemenea, extrem de utile sunt si medicamentele dezinfectante pentru rani si trebuie luat in deplasare carnetul de vaccinari sau fisa medicala, daca sunt probleme deosebite de sanatate",