Familia Cutuş şi-a urmat visul şi a ales să părăsească Oradea pentru un loc în Munţii Pădurea Craiului, unde şi-a dezvoltat propria afacere cu bani europeni, dar şi un colţ de rai.
Doru şi Adriana Cutuş au stat o viaţă întreagă la oraş. Adriana a fost bucătăreasă, iar Doru distribuia piese auto. Au un băiat, Vlad, în vârstă de 23 de ani, student la Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea. Câştigurile lor nu erau foarte mari, aşa că au decis să încerce şi altceva, mai ales că n-aveau ce pierde.
La 7 kilometri de sat
În urmă cu şase ani, ei au hotărât să lase totul în urmă şi să înceapă o nouă etapă din viaţa lor, departe de agitaţia cotidiană şi de aerul poluat al oraşului. Doru şi Adriana au ales comuna bihoreană Roşia, situată la peste 80 de kilometri de Oradea. Cu o suprafaţă de 7.252 de hectare, Roşia e una dintre cele mai mari comune din ţară şi numără şapte cătune şi două sate. Cei doi au decis să se aşeze departe de satul Roşia, la peste 7 kilometri, în Munţii Pădurea Craiului.
Afacerea a început cu fonduri europene. Doru şi Adriana au ales să depună un proiect Sapard, pentru o păstrăvărie, în valoare de 85.000 de euro, jumătate din această sumă fiind nerambursabilă. Doru Cutuş (43 de ani), care a depus proiectul, este cel care a crezut cel mai mult în realizarea lui. „Prima dată a fost pasiunea pentru peşte şi abia apoi a venit afacerea. Am început proiectul în 2006, l-am finalizat în 2009, iar acum am ajuns să reproducem puietul nostru", spune Doru.
„E un peşte nobil"
Bazinele sunt construite din piatră, ceea ce oferă o calitate mai bună păstrăvului. Cum în faţa casei se găsesc două văi, nici alimentarea bazinelor cu apă n-a fost o problemă. „Bazinele din piatră oferă calitate păstrăvului. Am vrut să fie în mediul lui natural, să aibă o carne bună. Păstrăvul este un peşte nobil. E cel mai bun,