Organizaţii, asociaţii şi reţele culturale şi artistice din Europa au trimis o scrisoare deschisă prin care protestează vizavi de schimbările din statutul Institutului Cultural Român. Sursa: LIBERTATEA/ CODRIN PRISECARU
Organizaţii din străinătate susţin vechea organizare a ICR şi protestează printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României. Ordonanţa de urgenţă prin care ICR a trecut din subordinea preşedinţiei în cea a Senatului este contestată de cei care au văzut progresele Institutului Cultural Român în lume în ceea ce priveşte promovarea culturii şi a artiştilor din ţara noastră.
Scrisoarea deschisă, transmisă printr-un comunicat al ICR:
"Suntem sute de organizaţii, asociaţii şi reţele culturale şi artistice din Europa, care reprezintă şi sunt în legatură cu mii de oameni reprezentând o diversitate de culturi şi de categorii. Protestăm cu tărie împotriva actualei propuneri a Guvernului României de a schimba misiunea şi subordonarea Institutului Cultural Român.
Vă rugăm să recunoaşteţi munca excelentă, responsabilă, eficientă şi cu rezultate impresionante pe care ICR-urile au desfăşurat-o şi să lăsaţi neatinse misiunea, independenţa şi subordonarea de până acum - nu vedem nimic greşit aici, numai lucruri bune; nimic care să trebuiască 'reparat'!
Noi şi publicul nostru am descoperit frumuseţea culturii române prin aceste institute; am descoperit bogăţia gândirii contemporane româneşti şi am avut marele noroc de a descoperi şi lucra cu reprezentanţii cei mai de seamă atât ai tinerei generaţii, cât şi ai generaţiei deja recunoscute de artişti români - şi toate acestea mulţumită Institutelor Culturale Româneşti independente.
Dispunând de mult mai puţine resurse ca alte institute culturale naţionale, ICR a reuşit admirabil să pună artiştii şi arta din România pe o hartă culturală internaţională extrem de c