Zarzavaturile au fost retrase din vânzare din pieţele şi magazinele din Capitală deoarece conţineau o cantitate de nitraţi care depăşea chiar şi până la 10 ori norma admisă.
Legumele periculoase au fost depistate în urma unor controale neanunţate ale specialiştilor Centrului de Sănătate Publică (CPS) din Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, au fost prelevate 244 de probe de dovlecei, sfeclă roşie, banane, castraveţi, ridiche, pepeni galbeni, vinete, cartofi şi alte legume şi fructe, atât de import, cât şi autohtone.
Rezultatele de laborator au arătat o cantitate sporită de nitraţi în cazul a 12 probe prelevate. Într-o probă de sveclă roşie a unui producător autohton cantitatea de nitraţi atingea 1730 mg/kg, norma fiind de doar 140 mg/kg. În 4 probe de dovlecei (2 probe de import şi altele două produs autohton) cantitatea de nitraţi varia între 533 şi 1236 mg/kg, norma fiind de 400 mg/kg.
Într-o probă de castraveţi, produs de import, nitraţii atingeau 399mg/kg, norma fiind de 200 mg. Depăşiri ale cantităţilor de nitraţi admise au fost descoperite şi în probele de pepene galben, ridiche, vinete şi cartofi.