Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, analizează aducerea dobânzilor BCE "într-o zonă crepusculară" de care se fereşte chiar şi şeful Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, potrivit Bloomberg.
O reducere a ratelor BCE, care ar susţine încrederea, ar stimula creditarea şi creşterea economică, ar putea inlcude şi o scădere a dobânzii oferite de instituţie la depozitele băncilor comerciale la zero sau chiar la un nivel negativ. Considerată la un moment dat de neacceptat pentru banca centrală, întrucât riscă să afecteze piaţa monetară, pe care încearcă să o susţină, o scădere a ratei depozitelor, în prezent de 0,25%, nu mai este tabu, au declarat pe surse oficiali europeni.
"Recesiunea în Europa se înrăutăţeşte, BCE trebuie să facă mai mult. O dobândă negativă la depozite este ceva ce trebuie luat în calcul, dar aducerea acesteia la zero într-o primă fază este mai probabilă", a declarat Julian Callow, economist la Barclays Capital Londra.
Dacă Draghi decide să coboare rata depozitelor la zero sau mai jos va intra pe un teritoriu unde au îndrăznit să se aventureze puţine bănci centrale, potrivit Bloomberg.
Banca Suediei a devenit în 2009 prima bancă centrală din lume care a taxat instituţiile de credit pentru banii pe care îi depozitau overnight. Fed a respins anul trecut o posibilă reducere a dobânzii la depozite de la nivelul de 0,25%.
În contextul crizei datoriilor, care diminuează presiunile inflaţionite şi afectează creşterea economică, BCE ar putea considera că beneficiile depăşesc imapctul negativ.
"O reducere de dobândă ar avea un impact psihologic în actualul climat. Dobânzile negative nu sunt un concept iraţional. Nu sunt, însă, sigur dacă în cazul BCE ar avea efectul dorit", a spus Christoph Kind, şef al diviziei pentru alocare de active la fondul Frankfurt