Punctele de vedere ale liderilor europeni în privinţa modalităţilor de ieşire din criza datoriilor par să se distanţeze şi mai mult în loc să se apropie, înaintea summitului de astăzi şi mâine de la Bruxelles.
Germania nu e dispusă să renunţe la principiul austerităţii, Franţa militează pentru partajarea datoriilor suverane şi pentru punerea la punct a unor mecanisme care să împartă risipa unor state membre cu chibzuinţa altora. Spania şi Italia vor să se împrumute la costuri mai
mici, dar fără a-şi reforma sistemul financiar, Marea Britanie îşi apără city-ul financiar, iar celelalte state membre mai mici s-au aliat, într-o tabără s-au alta, în funcţie de interesul naţional.
Declaraţiile liderilor UE sunt ilustrative pentru acest tablou. Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat, miercuri, cu o zi înainte de summitul crucial al UE de la Bruxelles, că nu există soluţii rapide sau simple care să pună capăt crizei datoriei din zona euro, iar liderii ar trebui să evite să facă promisiuni pripite pe care nu le pot apoi respecta, scrie Reuters. Angela Merkel, adresându-se membrilor camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul, a reiterat de asemenea opinia sa că euroobligaţiunile reprezintă o politică greşită care nu trebuie urmată şi a subliniat faptul că Germania, cea mai mare economie din Europa, are resurse limitate.
Fără eurobonduri, cât va trăi Merkel
Merkel a respins din nou categoric ideea de eurobonduri, spunând că „nu vor exista în timpul vieţii sale", după cum au declarat participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP). Unii deputaţi din FDP, aliat al coaliţiei guvernamentale, i-ar fi răspuns: „Vă dorim viaţă lungă". Niciunul dintre participanţii întrebaţi nu au fost, însă, în măsură să citeze exact declaraţiile cancelarului.
Publicaţia „Der Spiegel" a intrat în posesia mai mul