La patru ani de la lansare, valoarea cumulată a pensiilor obligatorii de pe Pilonul II este cu circa 15% (un miliard lei) mai mare decât valoarea contribuţiilor virate de participanţi.
În ciuda crizei economice care izbucnit la scurt timp de la debutul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), participanţii se pot bucura de faptul că, pe ansamblu, valoarea acumulărilor lor se situează cu 14,9% peste sumele brute cu care au contribuit. Astfel, potrivit datelor CSSPP, la finele lunii mai 2012, activele nete ale celor nouă fonduri de pensii de pe Pilonul II au ajuns la 7,668 miliarde lei (1,72 miliarde euro). În acelaşi timp, valoarea contribuţiilor brute virate către fondurile de pe Pilonul II s-a cifrat la 6,672 miliarde lei, ceea ce înseamnă că valoarea netă adăugată de administratori a fost de circa 1 miliard lei. Dacă ne uităm la ultimele 12 luni, activele nete au avansat cu 2,483 miliarde lei, din care contribuţiile brute au fost de 2,203 miliarde lei. Astfel, valoarea netă adăugată de administratori a fost, în ultimul an, de 12,7%, de câteva ori mai mare decât nivelul inflaţiei din această perioadă.
Pe de altă parte, dacă cineva ar fi contribuit cu cotele aferente de la început (luna mai 2008) şi până în prezent (mai 2012) la Pilonul II, având salariul mediu pe economie, ar fi strâns doar din contribuţii 2.262 lei. Cum au investitit administratorii aceşti bani, vedeţi în tabelul alăturat. Pe medie, administratorii au generat pentru acest caz un profit net de 15% (339 lei), arată calculele APAPR (Asociaţia Pensiilor Administrate Privat din România). Cele mai performante două fonduri au fost Allianz-Ţiriac (16,4%) şi BCR (16,3%).
Masa critică acumulată pe Pilonul II, precum şi randamentele bune înregistrate de aceste fonduri, ar putea constitui cel mai bun stimulent pentru pensiile facultative (Pilonul III), pe lângă cel fiscal, acordat de