În condiţiile în care Bucureştiul are prea puţine săli de spectacol pentru lumea urbei, mulţi artişti, în special cei tineri, încearcă să-şi manifeste talentul în alte spaţii decât în teatrele de repertoriu bine dotate. Asta înainte de a găsi finanţare pentru proiectul gândit, finanţare care poate veni, în cele mai dese cazuri, de la sponsori. Astfel de proiecte, adică independente, nu au caracter amplu. Acestea sunt, în general, cu distribuţii mici, cu puţine elemente de decor şi nu pretind a fi mari producţii. De multe ori nici nu ajung în atenţia mass-media, deşi ar merita, în mod ireproşabil. Totuşi îşi găsesc publicul: publicul de cafenea, publicul de club. E chiar publicul în formare, căci mulţi asistă astfel pentru prima dată la un spectacol de teatru.
Independenţii încearcă, deci, să se aciueze mai mult prin cluburi, cafenele şi chiar prin case "părăsite". Unele spaţii sunt deja "notorii" şi nici nu-şi iau vacanţă. Pot prezenta teatru şi pe timp de vară.
În primăvara acestui an, la Teatrul Arca din podul de la "La Scena" a avut loc o premieră, cu textul "Prima dată" de Michal Walczak. Pentru prima dată s-au reunit într-o echipă de spectacol regizorul Radu Dragomirescu, actorii Ioana de Hillerin şi Gabriel Răuţă, scenograful şi light-designerul Iulian Bălţătescu. Au găsit susţinere la o firmă de avocatură. Produsul lor este unul temerar, şi spectacolul s-a jucat de mai multe ori, o reprezentaţie având loc chiar de curând.
Tânărul autor Michal Walczak (n. 1979) este considerat unul dintre cei mai interesanţi dramaturgi polonezi ai generaţiei sale. Se ştie că noul val al teatrului polonez este, în Europa, precum noul val al cinemaului românesc. Astfel, tânărul regizor român Radu Dragomirescu a ales un text aproape de gustul generaţiei sale. Sunt două personaje: ea – Magda (Ioana de Hillerin) şi el – Carol (Gabriel Răuţă).
@