Institutul "Matei Balş" a fost ales la Roma, de Societatea Europeană de Cercetare a Calităţii, printre primele 22 de institute din lume după satisfacţia utilizatorilor şi a beneficiarilor, fiind totodată una dintre cele două unităţi medicale distinse cu Premiul internaţional de diamant.
Premiul a fost acordat în urma evaluării activităţii de cercetare, care a fost făcută de Societatea Europeană de Cercetare a Calităţii.
Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală şi Institutul pentru Pediatrie Cardiologică din Bosnia sunt singurele cu profil medical care au primit această distincţie.
Premiul a mai fost acordat unor unităţi din Germania, Marea Britanie, Italia, Bosnia, Bosnia, Japonia, Canada, Mozambic şi Angola, în unele cazuri fiind vorba chiar despre două instituţii din aceeaşi ţară. Profilul institutelor premiate este de cercetare în domeniul agriculturii, IT , management etc.
"Când primeşti un premiu internaţional, lucrurile nu se rezumă la medalie şi diplomă, ci te responsabilizează. Nouă ni s-a cerut să responsabilizăm personalul. Sper ca, în contextul noii legi (a sănătăţii - n.r.), să putem să responsabilizăm şi să motivăm personalul mai mult decât o facem acum, când le plătim cursurile de pregătire şi deplasările pentru pregătire", a declarat, miercuri, managerul de la "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Pentru a fi acreditat internaţional, Institutul "Matei Balş" va suferi mai multe schimbări, una dintre acestea vizând atitudinea şi mentalităţile. "În primul rând, vom dezvolta un puternic centru de cercetare clinică pediatrică, după standarde internaţionale. Este vorba despre farmacogenetica, adică să determinăm profilul genetic al pacientului, să predictăm modul în care un pacient va reacţiona la un tratament sau riscul de a face o alergie severă la tratament. Acreditarea internaţională e