Românii s-au obişnuit cu perioada de criză, însă efectele acesteia îi afectează negativ la nivel personal din ce în ce mai mult, având în vedere că recesiunea durează de mai mult de trei ani, potrivit unui studiu realizat de 360insights, citat de Mediafax.
"În 2012, situaţia este destul de similară cu cea înregistratată în anul precedent. Românii s-au obişnuit din ce în ce mai mult cu fenomenul economic numit criză, le este familiar, devenind o constantă a vieţii lor. Totuşi, faptul că se află în recesiune de mai mult de trei ani face ca efectele crizei să îi afecteze la nivel personal din ce în ce mai mult. Astfel, cu toate că s-au obişnuit să convieţuiască cu criza, povara greutăţilor nu devine mai uşoară, ci dimpotrivă se adânceşte", se spune în studiul "Evoluţia percepţiei românilor asupra crizei financiare (perioada 2009 - 2012)",
Cele mai importante efecte ale crizei la nivel general în România sunt, potrivit persoanelor intervievate, pierderea locurilor de muncă (97%), scăderea salariilor (95%), reducerea cheltuielilor (95%) şi nesiguranţa familiei (96%).
La nivel personal, 57% dintre respondenţi spun că ei sau apropiaţii lor au fost afectaţi de pierderea locului de muncă, 79% se tem pentru siguranţa familiei lor, în timp ce 70% au răspuns că li s-au tăiat salariile, iar 89% că şi-au redus cheltuielile.
Rezultatele studiului arată că 79% dintre românii din mediul urban afirmă că România este afectată de recesiune.
Prezenţa cotidiană a crizei a dus la un nivel mai ridicat de informare al românilor în ceea ce priveşte conţinutul şi consecinţele acesteia, astfel că 55% dintre cei intervievaţi afirmă că ştiu ce pârghii are recesiunea. În rândul acestora se găsesc cu precădere tineri şi adulţi de 25 până la 54 de ani, dar şi persoane cu studii superioare şi venituri ridicate.
Obişnuinţa cu