Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a transmis astăzi în capitalele UE, inclusiv la Bucureşti, planul discuţiilor de la summitul care începe mâine la Bruxelles. Şefii de stat sau de guverne vor lua decizii legate de recomandările UE pentru bugetele naţionale, vor da semnalul orientărilor pentru viitorul buget european, au pe agendă şi subiecte de politică externă, şi vor dezbate pentru prima dată, o nouă structură a uniunii economice şi monetare.
„Provocarea acestui Consiliul European este, mai mult decât oricând înainte, aceea de a da semnalul că, într-un mod concret, UE face tot ce este necesar ca răspuns la criză. Acest lucru înseamnă aprobarea recomandărilor specifice de ţară pentru a ghida politicile şi bugetele naţionale, adoptarea cadrului pentru creştere economică şi locuri de muncă, lansarea fazei finale a viitorului cadru financiar multianual (CFM) - bugetul UE 2014-2020 şi stabilirea unui nou parcurs al Uniunii Economice şi Monetare (UEM)", se arată în scrisoarea de invitaţie transmisă astăzi de preşedintele Van Rompuy.
Reuniunea va începe cu dezbaterile pe viitorul buget al UE. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, va fi invitat pentru o oră la reuniunea membrilor Consiliului European pe acest subiect.
După fotografia de familie, va fi reluată discuţia pe CFM. Negocierile între statele membre şi instituţiile europene pe viitorul buget al UE au fost conduse pe preşedinţia poloneză şi cea daneză a Consiliului European. Până în acest moment există două blocuri de state pe poziţii divergente: ţările net contributoare la bugetul UE vor să-l reducă, cele net primitoare sunt împotrivă şi susţin propunerea Comisiei Europene care le este favorabilă.
„Poziţiile statelor membre sunt bine-cunoscute. Acesta este motivul pentru care vă propun ca discuţia să se concentreze în special pe două aspecte: cum pot d