Antibiotice cunoscute şi medicamente pentru boli de inimă riscă să fie retrase de pe piaţă, întrucât mulți producători farmaceutici nu își mai pot plăti taxa clawback. Sursa: EVZ
Negocierile dintre producătorii de medicamente şi Guvern privind taxa clawback au eşuat, astfel că multe dintre produsele ieftine şi neprofitabile riscă să fie scoase de pe lista de compensate sau chiar să dispară.
Pentru majoritatea companiilor, această măsură este singura modalitate de a evita insolvenţa, în condiţiile în care doar pentru primele luni ale acestui an, le-au venit facturi de 100 de milioane de euro, dublu faţă de 2011.
FMI va tranşa problema clawback-ului
Dacă până acum singurul argument al autorităţilor pentru menţinerea taxei clawback în forma actuală a fost îndeplinirea acordului cu organismele economice internaţionale, companiile farmaceutice cer acum Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene să se pronunţe asupra acestei taxe.
"Refuzăm să credem că FMI şi CE susţin o soluţie care duce în mod clar la limitarea accesului românilor la medicamente şi la distrugerea industriei farma locale", a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Medicamentelor Generice, care a solicitat companiei de cercetări de piaţă Cegedim să identifice primele 100 de medicamente care riscă să dispară.
Pe lista "neagră" apar antibiotice cunoscute, antiinflamatoare, medicamente pentru boli digestive şi cardiovasculare.
Medicamente la risc
Printre medicamentele care riscă să dispară se numără următoarele produse: Antibiotice: Amoxicilină (Sandoz), Ampicilină (Arena Group), Doxiciclină (Sandoz), Ospen (Sandoz); Medicamente pentru boli digestive: Metoclopramid (Biofram, Terapia,Laropharm), Ranitidin (Helcor); Antiinflamatoare: Diclac (Sandoz), Diclofenac (Helcor), Ibuprofen( Cipla); Antireumatice: Aceclofen (Antibotice); Medicamente pentr