Criza a afectat diferit industria cinematografica din Romania, dupa cum arata datele privind productia nationala de filme. Pe de o parte, productia de filme de mediu sau lung metraj s-a intensificat in ultimii ani. Pe de alta parte, a scazut covarsitor productia de filme de animatie de scurt metraj (desene animate), productia de filme documentare si stiintifice si chiar si industria serialelor de televiziuni.
Econtext va arata cum a evoluat industria cinematografica in ultimii 20 de ani. Mai precis, cate filme (mediu si lung metraj, animatie, documentare si seriale) au fost realizate in fiecare an din intervalul 1990 - 2010.
Productia nationala de filme reprezinta totalitatea filmelor cu banda normala si ingusta destinate proiectiei cinematografice comerciale (nu sint cuprinse filmele realizate pentru televiziune) realizate de studiourile de productie cinematografica (publice si private). Datele povin de la Consiliul National al Audiovizualului.
Citește aici analiza integrală econtext:
Animatii
Si sa incepem cu animatiile! In urma cu multi ani, Romania avea o scoala destul de puternica in privinta animatiilor de scurt metraj. Sa ne amintim doar cateva din personajele care ne-au minunat copilaria, cum ar fi Mihaela, Gopo sau incantatoarele aventuri ale Misiunii Spatiale Delta! Unde au disparut aceste desene? Si, mai important, care sunt continuatorii lor? Unde a disparut scoala nationala de animatie? Intr-adevar, Romania a fost invadata de mai multe canale de televiziune, care sunt specializate exact pe acest domeniu. Dar acest lucru nu inseamna ca productiile nationale nu mai au cautare.
Citește aici analiza integrală econtext: Unde sunt Nea Marin Miliardarul, Monstrul sau Misiunea Spatiala Delta? Romania incepe sa dispara de pe harta cinematografiei. Vezi cate filme mai producem