Summitul Consiliului European din 28-29 iunie va pune fata in fata sustinatorii disciplinei fiscale cu cei care doresc relaxarea austeritatii. Premierul Victor Ponta se va afla cel mai probabil in tabara socialistului francez Francois Hollande. Ce pozitie va lua insa Traian Basescu?
Dupa ce Franta a schimbat directia spre stanga si a votat impotriva austeritatii, nu a fost nicio surpriza ca si grecii au procedat la fel.
De fapt, in Europa balanta inclina in favoarea curentului anti-austeritate. Se pare ca discursul de genul "strangeti cureaua" nu mai prinde in majoritatea tarilor est-europene, care s-au saturat de masuri nepopulare, duse in unele cazuri pana la extrem.
Romania nu face nota disonanta, avand in vedere ca in Parlament criticii austeritatii au castigat majoritatea, motiv pentru care avem si un nou Guvern, cel condus de Victor Ponta, sustinut de coalitia USL.
De fapt, Hollande a castigat pe baza promisiunilor ca va frana austeritatea si va relansa cresterea in Franta.
„Austeritatea nu este inevitabila. Misiunea mea este sa ofer constructiei europene si dimensiunea cresterii”, a spus Hollande, dupa ce l-a invins pe Sarkozy in alegeri, scrie Bloomberg.
In plus, presedintele francez are acum mai multa putere decat orice alt lider european, putand astfel sa isi impuna vointa cu privire la austeritate cel putin in Franta. De asemenea, la nivelul UE planul lui Hollande de stimulare a cresterii economice a fost primit cu entuziasm. Francois Hollande a lansat ideea unui „pact european de crestere”, care vizeaza injectia a 120 miliarde euro in economie, plan sustinut de Spania si Italia, potrivit The Economist.
Cum vrea sa lupte Hollande cu austeritatea? Dupa cum relateaza The Economist, presedintele francez a anuntat ca va reduce varsta de pensionare la 60 de ani, pentru anumite categorii, va creste impozitele pent