Sute de întreprinzători greci şi-au mutat afacerile în statul vecin, Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele şi asigurările sociale din ce în ce mai mari şi până la lipsa de securitate socială şi economică, relatează AFP într-un amplu comentariu despre urmările crizei asupra Greciei.
AFP a stat de vorbă cu mai mulţi întreprinzători care pentru moment se declară mulţumiţi de mişcarea făcută. Yannis Zois, originar din insula Corfu , şi-a deschis prima cafenea la Sofia în urmă cu trei ani, iar acum are deja trei. Zois face parte dintre sutele de mici întreprinzători greci care s-au refugiat în Bulgaria de la începutul crizei. De profesie inginer electronist, Zois are afaceri în domeniul cafenelelor în Grecia, Italia şi Germania de 15 ani, lăsând fraţilor săi administrarea firmei de distribuţie din Corfu.
Circa 3.800 de întreprinderi greceşi au fost înregistrate fiscal în Bulgaria din 2011, faţă de 2.100 în anul precedent, potrivit Agenţiei guvernamentale de resort. Înainte de criză însă, nu erau decat câteva sute.
În Bulgaria impozitul este de 10 la sută pentru întreprinzători, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru înregistrarea unei întreprinderi este simbolic - un euro - iar mâna de lucru nu este nici pe departe atât de scumpă ca în Grecia.
Grecia este în mod tradiţional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este deţinut de băncile greceşti. După o scădere simţitoare în 2009, Bulgaria a reuşit în 2010 şi 2011 să readucă exporturile către Grecia la nivelul de dinainte de criză, de 1,5 miliarde de euro. În plus, anual, un milion de turişti greci vin în Bulgaria. De altfel, din ce în ce mai mulţi cetăţeni greci profită de ratele dobânzilor la depozitele bancare pentru a-şi plasa economiile din Bulgaria, potrivit Ministerului bulgar de