După ce a fost catalogat drept cel mai slab performer din lume în a doua jumătate a anului trecut, moneda ungară, forintul, s-a întărit considerabil faţă de euro şi dolar şi a ajuns moneda cu cea mai puternică ascensiune din acest an din Europa. Revenirea reflectă succesul guvernului în a convinge UE şi FMI că va reduce deficitul bugetar şi datoria publică până la nivelurile solicitate.
Moneda celei mai îndatorate ţări din estul UE s-a apreciat de la începutul anului cu aproximativ 9,5% în faţa euro şi cu 5,5% în raport dolarul.
Declinul de anul trecut al forintului a adus pentru economia ungară riscul creşterii excesive a datoriei în moneda locală. Pentru a recâştiga încrederea pieţelor, guvernul s-a orientat către un ajutor financiar de la FMI. Negocierile au fost condiţionate însă de modificarea unei legi despre care Uniunea Europeană şi FMI spun că reduce independenţa băncii naţionale ungare.
Guvernul ungar a înaintat parlamentului săptămâna trecută câteva modificări la legea băncii naţionale. Aceste amendamente ar putea încheia blocajul discuţiilor pe tema finanţării de 19 mld. dolari pe care guvernul de la Budapesta o solicită din partea FMI.
Un alt factor care a contribuit la întărirea forintului a fost faptul că miniştrii de finanţe ai UE au decis să renunţe la suspendarea unor fonduri de coeziune de aproape o jumătate de miliard de euro destinate Ungariei. Fondurile aferente anului viitor au fost suspendate după ce autorităţile de la Budapesta au refuzat să se conformeze recomandărilor UE în privinţa măsurilor de luat pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB. Ungaria se află sub procedură de deficit excesiv încă din 2004, însă CE consideră că de atunci şi până recent Budapesta nu a făcut nimic pentru a corecta situaţia.
Ungaria a fost primul membru al UE care a primit ajutor financiar extern