Dependenţa Statelor Unite de petrolul furnizat de ţările din Orientul Mijlociu se va înjumătăţi până la sfârşitul acestui deceniu şi ar putea dispărea complet până în 2035 din cauza scăderii cererii şi a creşterii numărului de noi surse din emisfera vestică, anticipează analiştii pe piaţa energetică.
Aceste schimbări, rezultatul avansului tehnologic care permite exploatarea de noi rezerve de ţiţei aflate în straturi de şist, nisipuri bituminoase şi mult sub fundul oceanului, vor avea consecinţe semnificative pentru economia şi securitatea energetică a StatelorUnite. Conform unui raport al publicaţiei financiare „Wall Street Journal”, mare parte din acest succes este rezultatul tehnicii de fracţionare hidraulică, sau „fracking”, o tehnică perfecţionată în ultimii zece ani în acele câmpuri petroliere americane considerate, anterior, neexploatabile.
Află cine este, în prezent, cel mai mare producător de ţiţei din lume
Independenţă energetică
În 2020, aproape jumătate din ţiţeiul necesar economiei Statele Unite va fi produs în această ţară, conform informaţiilor U.S: Energy Information Administration. Până în 2035, livrările de ţiţei din Orientul Mijlociu către America de Nord „ar putea să nu mai existe deloc”, a prezis, recent, OPEC, organizaţia ţărilor exportatoare de petrol, în special din cauza dezvoltării unor automobile mai eficiente şi dezvoltării sistemului energetic alternativ.
Aceste schimbări reprezintă încununarea unui ţel al politicii Statelor Unite: să obţină mai mult petrol din surse apropiate şi stabile şi să devină mai puţin dependentă de o regiune extrem de volatilă situată de cealaltă parte a lumii. „În timp ce, la un moment dat, au existat îngrijorări serioase şi reale despre capacitatea de a menţine accesul Statelor Unite la necesarul său energetic în cazul unor conflicte în Orientul Mijlociu, acest lucru