Economia globală se poate redresa doar în cazul în care Europa şi Statele Unite vor adopta o politică de relaxare a reglementărilor masei monetare, inclusiv prin aplicarea de măsuri de facilitare cantitativă (QE), conform lui Bob Parker, înalt consilier la Credit Suisse.
„Creşterea economică reprezintă principala problemă, nu doar în Europa, dar şi în Statele Unite, unde se pare că aceasta stagnează. În ultimele două luni, principalul motiv de îngrijorare l-a reprezentat griparea economiei germane”, a declarat acesta. „Cred că, pentru a reporni motoarele de creştere, vom avea nevoie de adoptarea de noi măsuri, în acest sfârşit de săptămână, precum amânarea respectării ţintelor de deficit cu un an şi noi proiecte de infrastructură”, a adăugat Parker într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.
Răgaz pentru ţările îndatorate
Liderii Uniunii Europene se vor întâlni la Bruxelles la sfârşitul acestei săptămâni pentru a discuta astfel de măsuri în vederea soluţionării crizei datoriilor suverane. Comisia Europeană a oferit, deja, Spaniei, ţară afectată de criză, o prelungire a termenului de respectare a ţintelor de deficit.
Unii lideri europeni au indicat că sunt pregătiţi, de asemenea, să ofere şi Greciei un răgaz în atingerea ţintelor de deficit.
LTRO3 şi QE3?
„Acest lucru implică, probabil, o nouă operaţiune de refinanţare pe termen lung, LTRO3, în Europa, o reducere a dobânzii-cheie de către Banca Centrală Europeană, şi un nou program de facilitare cantitativă (QE3) din partea Rezervei Federale a Statelor Unite. Una din principalele teme economice în decursul lunilor iulie şi august va fi această nouă rundă de relaxare monetară”, a declarat consilierul Credit Suisse.
În cadrul celor două LTRO anterioare, BCE a injectat o cantitate imensă de fonduri în sistemul bancar european, la dobânzi foarte reduse.
Banca