Autoritatile europene si-au dezvaluit viziunea pentru viitor, care le acorda puteri sporite. Planurile includ crearea unei trezorerii europene, care va avea autoritate asupra bugetelor nationale.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca este "un moment definitoriu pentru integrarea europeana", scrie BBC.
Planul pe zece ani este menit sa intareasca eurozona si sa previna viitoarele crize, insa vocile critice spun ca acesta nu se adreseaza actualelor probleme de deficit.
Documentul, intitulat "Towards a Genuine Economic and Monetary Union" (Inspre o adevarata uniune economica si monetara - n.red.), a fost facut public de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si a fost redactat impreuna cu presedintii Comisiei Europene, Eurogrupului si Bancii Centrale Europene.
Van Rompuy apreciaza ca textul "nu trebuie sa fie un plan final", insa se asteapta "sa ajungem la o pozitie comuna intre noi cu privire la calea de urmat", la summitul UE de saptamana aceasta.
Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca principiul de baza este ca "o solidaritate mai mare si o responsabilitate mai mare trebuie sa mearga mana in mana".
Propunerile facute in document includ:
- Limite privind volumul de datorii pe care le pot avea statele membre
- Bugetele nationale anuale pot fi respinse daca releva ca tara va depasi limitele impuse datoriei
- "Ar putea fi explorata" posibilitatea ca eurozona sa imprumute bani colectiv
- O trezorerie europeana ar putea fi instituita, pentru a controla bugetul central si a tine sub observatie bugetele nationale
- Politici comune pe tema regulilor privind angajarea si nivelele de taxare
- Decizii luate impreuna cu parlamentele nationale pentru a obtine "legitimitate democratica".